Wszystko o winie

Większość z nas uznaje wino za nieco bardziej szlachetny alkohol, niż na przykład piwo. Kojarzy nam się ono z uroczystym obiadem, romantyczną kolacją lub egzotycznymi wakacjami. Wielość kolorów, smaków i regionalnych odmian sprawia, że prawie każdy może znaleźć coś, co trafi w jego gusta. Ale czym tak naprawdę jest ten wykwintny napój? Według definicji prawnej ustanowionej przez Unię Europejską wino to “produkt otrzymywany wyłącznie w drodze całkowitej lub częściowej fermentacji alkoholowej świeżych winogron, rozgniatanych lub nie lub moszczu winogronowego”. W uproszczeniu – jest to napój ze sfermentowanych winogron, o zawartości alkoholu wynoszącej co najmniej 8,5%, a sięgającej do kilkunastu lub nawet dwudziestu-paru procent, w przypadku win wzmacnianych. Oczywiście często podczas smakowania regionalnych specjałów natrafiamy również na wina z innych owoców, np. jabłek, porzeczek lub wiśni. Od klasycznego napoju równią się one jedynie brakiem winogron, proces wytwarzania najczęściej jest identyczny.

Jak powstaje wino?

    1. Różne rodzaje win są produkowane w nieco odmienny sposób, w zależności od pożądanego koloru, zawartości alkoholu itp. Jednak produkcja każdego z nich zaczyna się od zbioru owoców w odpowiednim momencie. Często miesiące, w których należy rozpocząć winobranie są ustalone w lokalnym prawie. Chodzi o to, by w owocach była zawartość cukru odpowiednia do wyprodukowania smacznego trunku.
    2. Następnie oddziela się szypułki (gałązki, z których wyrasta grono), aby napój nie był zbyt cierpki. Często w tej samej maszynie następuje również miażdżenie winogron, w celu wyciśnięcia soku, który rusza w dalszą podróż.
    3. W przypadku win czerwonych i różowych następuje maceracja, czyli proces, podczas którego substancje wypłukiwane z miąższu, pestek i skórek winogron przechodzą do fermentującego soku. To właśnie w tym momencie pojawiają się tak istotne różnice między winami, na przykład ciemna barwa lub bardziej intensywny smak. W winach białych maceracja jest ograniczana do minimum lub w ogóle pomijana.
    4. Następne w kolejce jest tłoczenie soku, a potem fermentacja alkoholowa z pomocą np.: drożdży, kwasu winowego, czy związków siarki. Moszcz (czyli sok) z winogron pozostawiany jest w warunkach beztlenowych, gdzie pod wpływem drożdży cukry zamieniają się w etanol i dwutlenek węgla.
    5. Po ukończeniu procesu wino zostaje ściągnięta znad pozostałego osadu i dokładnie przefiltrowane, aby pozbyć się wszystkich niepożądanych substancji. Niektóre wina na koniec dojrzewają w drewnianych beczkach, aby zyskały więcej aromatów.

Jak podawać wino?

Wiemy już z czego i jak produkowane są wina, możemy więc śmiało zakupić naszą ulubioną butelkę i podać gościom do obiadu. Ale czy na pewno? Istnieje wiele zasad serwowania wina do konkretnych rodzajów dań – zostały stworzone w celu jak najlepszego skomponowania smaków jedzenia i napoju. Badania na ten temat są prowadzone nieustannie, coraz częściej się eksperymentuje i działa na przekór, a więc reguły ciągle się zmieniają. Nie należy też zapominać o najważniejszej rzeczy – nie możemy zmuszać nikogo do wypicia trunku, który w ogóle mu nie odpowiada, nawet jeżeli łamie to wszystkie istniejące zasady. Jeżeli jednak nasi goście nie mogą się zdecydować na konkretny rodzaj lub organizujemy uroczysty posiłek, podczas którego każdy dostaje takie samo danie – warto znać kilka podstawowych porad, dotyczących łączenia wina z potrawami. Przede wszystkim – istnieją składniki, które nie powinny być komponowane z tego rodzaju alkoholem, np.: sosy octowe, jajka, czekolada, świeże, kwaśne owoce, czy zupy.

Jakie wina do czego pasują?

Na początek wina białe: wytrawne musujące jako aperitif, przed posiłkiem, a lekkie, schłodzone do przystawek. Kwaśne, jasne wino idealnie komponuje się z rybami białymi mięsami, wędlinami i delikatnymi serami, natomiast półwytrawne może oprócz tego pasować również do makaronów, grzybów i cielęciny.

Wina różowe są bardzo uniwersalne: możemy podać je do kurczaka, pizzy oraz sałatki owocowej, jednak najlepiej sprawdzają się jako dodatek do deserów.

Lekkie wina czerwone o mocno owocowym smaku tradycyjnie łączy się z niekrwistymi, czerwonymi mięsami, wędlinami, delikatnymi serami, ale też smażonymi rybami, a nawet bigosem. Dojrzalsze, ciepłe trunki podaje się do mięs czerwonych, dziczyzny i serów o wyrazistym smaku.

Europejskie szczepy win

Przedstawione powyżej informacje to jedynie schematyczne zarysowanie produkcji i właściwości win. W zależności od regionu, a nawet winnicy napoje różnią się od siebie pod każdym względem. Niektóre zyskały sławę na całym świecie i najczęściej są to wina francuskie. Dużo z nich to wina czerwone, np.: Merlot – tworzone ze szczepu najczęściej uprawianego we Francji, przez długi czas było najdroższym winem na świecie, Cabernet Sauvignon – najbardziej znany na świecie szczep winny, idealne do dojrzewania w dębowych beczkach, czy Syrah, które słynie z egzotycznych aromatów jeżyny, czarnego pieprzu, anyżu i lukrecji. Natomiast najbardziej znane wina białe to Chardonnay – łagodny trunek z Burgundii lub Sauvignon Blanc – szczep z winiarskiego regionu Bordeaux, z którego produkuje się najczęściej wina deserowe.

 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz