Jakie wymagania trzeba spełnić, żeby sprzedawać własnoręcznie robione wino w sklepie lub znajomym?

Kultura picia wina w Polsce, po długiej przerwie, zaczęła odradzać się po 1989r., chociaż jeszcze długo należało czekać, by rodzime wino pojawiło się w ogólnodostępnej sprzedaży. Powodem tego stanu była konieczność pełnej odbudowy przemysłu winiarskiego w kraju, stworzenie modelu biznesowego sprzedaży win, a przede wszystkim ustanowienia prawa akceptującego i regulujące produkcję i handel polskim winem.

Czy rodzimy producent wina może sprzedawać je we własnej winiarni?

Przemysł winiarski w Polsce znajduje się cały czas na etapie rozwoju. Winnice, co chyba nikogo nie dziwi, powstają przede wszystkim tam, gdzie istniały już wcześniej. Bardzo często produkcja win połączona jest z agroturystyką i nowym dla nas trendem: enoturystyką. Winnice powstają na północy Polski, w regionie zielonogórskim, na Pokarpaciu, w okolicach Krakowa, Małopolsce i na Przełomie Wisły. Produkcji wina nieodłącznie powinna towarzyszyć jego sprzedaż, co jak się okazuje wcale nie jest takie oczywiste.

Własna galeria wina dostępna w sprzedaży u jego producenta w winnicy czy winiarni jest dozwolona na określonych warunkach. Producent wina może je sprzedawać  klientom detalicznym, np. turystom, ale pod warunkiem, że wcześniej uzyska pozwolenie kategorii B obejmujące sprzedaż napojów alkoholowych o zawartości alkoholu w przedziale: 4,5 – 18%. Zezwolenie wydaje właściwa dla siedziby winnicy gmina.

Z uwagi na to, że przy produkcji wina należy przestrzegać limitów produkcyjnych, wytwórca nie musi zakładać działalności gospodarczej i ponosić dodatkowych kosztów z tego tytułu.

Czy producent wina może sprzedawać je do sklepu i restauracji?

Oferta sprzedaży detalicznej wina, na podstawie wystawionego przez gminę zezwolenia, nie dotyczy sprzedaży hurtowej, kierowanej do pośrednika, jakimi są sklepy czy restauracje, a nawet sklep winiarski. Aby sprzedawać wino pośrednikom należy wyrobić sobie zezwolenie na obrót hurtowy napojami alkoholowymi o zawartości alkoholu od 4,5-18%, nie dotyczy to piwa. Tego rodzaju zezwolenie wydaje właściwy dla miejsca Urząd Marszałkowski. Opłata za zezwolenie różnicuje przedsiębiorców w zależności od wartości sprzedaży w roku poprzedzającym.

Warunkiem otrzymania zezwolenia na obrót winem poza swoją siedzibą, kierowanym do pośredników, jest posiadanie działalności gospodarczej, zgodnie z ustawą o swobodzie działalności gospodarczej.

Czy producent wina może sprzedawać je do hurtowni? 

Producenci wina nie posiadający zezwolenia na obrót hurtowy napojami alkoholowymi mogą sprzedawać swoje wino podmiotom, które posiadają już takie uprawnienia, czyli do hurtowni. Zdarza przecież, że kupujący wino posiadają tego rodzaju zezwolenie lub współpracują z podmiotami je posiadającym. Za ich pośrednictwem mogą zatem kupować wino od producenta – oferta_sklep_z_winami.html. Oznacza to, że producent wina może sprzedawać swój produkt hurtownikom bez obowiązku wykupywania stosownego zezwolenia, zgodnie z art. (4) ust. 1 pkt 4 o wychowaniu w trzeźwości różnicującej producenta wina i przedsiębiorcę posiadającego zezwolenie na obrót hurtowy.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz