Do czego podawać białe wino?
Cyclists Traminac/ Grasevina to półsłodkie, białe wino chorwackie. Ma ono właściwie jasnożółtą barwę. Zawiera wyczuwalny owocowy aromat. Jest lekkie na podniebieniu. Słodycz jest zrównoważona z kwasowością. Producentem jest Luris Winery. Trunek pochodzi z regionu Danube Wine Hills, a ze szczepu Traminac, Grasevina. Należy go serwować w temperaturze 8-10 C. Zawiera 11,5% alkoholu. Najlepiej smakuje z lekkimi przystawkami i deserami. Jego cena to 35 zł.
Erdut Grasevina to białe, półwytrawne wino. Gronowy trunek jest uprawiany w dolinie Dunaju. Posiada zielonawe odblaski. Dojrzewa w beczkach z dębu slawońskiego. Jest o aromacie zielonego jabłka, gruszki i grejpfruta. Zawiera 12% alkoholu. Trzeba je serwować w temperaturze 10-12 C. Nadaje się do dań rybnych, białego mięsa i sosów. Kosztuje 34 zł.
Erdut Riesling jest białym, półwytrawnym winem. Pochodzi z winogron ze szczepu Riesling. Owoce uprawiane są w dolinie Dunaju. Posiada intensywny owocowy aromat. Ma harmonijny smak. Zawiera 11% alkoholu. Serwuje się je w temperaturze 8-10 C. Idealnie pasuje do przystawek, makaronów, białych mięs i ryb. Kosztuje jedyne 34 zł.
Posip to białe wino o słomkowym kolorze. Produkowane z winogron rosnących na wyspie Kordula oraz w innych miejscach Dalmacji Środkowej i Południowej. Zawiera aromat suchych fig i moreli. Zawartość alkoholu wynosi 13 do 14,5%. Koszt butelki wynosi ok. 70 zł.
Vugava to wino, które ma przyjemny zapach. Jest tworzone z owoców rosnących na wyspie Vis. Ma złotawy kolor. Jest pełne słodyczy. Jest idealne w upalne dni. Najlepiej podawać go do dań z ryb i innych morskich owoców. Najlepsi wytwórcy to winnice Lipanovic i Roki’s. Koszt butelki 0,75 l wynosi ok. 60 zł.
Bogdanusa to białe, wytrawne wino. Wyprodukowane na Hvarze. Ma harmonijny, świeży smak. Należy go podawać w upalne dni. Spożywa się je głównie w święta religijne ze względu na jego nazwę. Serwuje się go głownie z rybami i białymi mięsami, które są wysokiej jakości. Zawiera 10,8 % alkoholu. Należy ono do win lekkich. Pochodzi z 2011 roku. Czuć w nim kwasowość i pestki.
Graševina to białe wino. Produkuje się je w Slawonii. Ma zielono-żółtawy kolor i owocowo – kwiatowy aromat. Najlepiej smakuje schłodzona do temperatury 10 C. Podawana jest do makaronu, białego mięsa i dań z ryb. Wino kosztuje 24 zł za 0,75 l butelkę.
Vrbnička Žlahtina to białe wino. Produkowane jest z autochtonicznej odmiany žlahtina biała. Uprawia się ją na Vrbničkom polju na wyspie KrK. Wino jest dość lekkie i odświeżające. Ma owocowo-kwiatowy aromat. Smakuje z owczym serem, rybami, makaronem, sosami i daniami z białego mięsa. Pochodzi z 2014 roku.
Valomet to rodzaj szampana. Charakteryzuje się unikalnym sposobem dojrzewania. Jego odmiana to žlahtina biała. Jest pierwszym śródziemnomorskim rodzajem wina musującego. Butelki spuszczane są na morskie dno i leżą tam przez kilka miesięcy. Butelka jest we wzorach muszli i koralowców. Nie zawiera żadnego cukru. Jego koszt to 200 euro za butelkę.
Malvazja z Istrii występuje zazwyczaj w białej odmianie. Wino z półwyspu Istria. Jest to wytrawny rodzaj wina. W smaku dominują jabłka, gruszki, śliwki. Zawiera 12% alkoholu. Pochodzi z 2017 roku. Cena ok. 70 zł.
Najnowsze komentarze