Do czego podawać białe wino?

Butelka białego wina Cyclists Traminac GrasevinaCyclists Traminac/ Grasevina to półsłodkie, białe wino chorwackie. Ma ono właściwie jasnożółtą barwę. Zawiera wyczuwalny owocowy aromat. Jest lekkie na podniebieniu. Słodycz jest zrównoważona z kwasowością. Producentem jest Luris Winery. Trunek pochodzi z regionu Danube Wine Hills, a ze szczepu Traminac, Grasevina. Należy go serwować w temperaturze 8-10 C. Zawiera 11,5% alkoholu. Najlepiej smakuje z lekkimi przystawkami i deserami. Jego cena to 35 zł.

 

 

Butelka białego wina Erdut GrasevinaErdut Grasevina to białe, półwytrawne wino. Gronowy trunek jest uprawiany w dolinie Dunaju. Posiada zielonawe odblaski. Dojrzewa w beczkach z dębu slawońskiego. Jest o aromacie zielonego jabłka, gruszki i grejpfruta. Zawiera 12% alkoholu. Trzeba je serwować w temperaturze 10-12 C. Nadaje się do dań rybnych, białego mięsa i sosów. Kosztuje 34 zł.

 

 

Butelka białego wina Erdut Riesling (Rizling)Erdut Riesling jest białym, półwytrawnym winem. Pochodzi z winogron ze szczepu Riesling. Owoce uprawiane są w dolinie Dunaju. Posiada intensywny owocowy aromat. Ma harmonijny smak. Zawiera 11% alkoholu. Serwuje się je w temperaturze 8-10 C. Idealnie pasuje do przystawek, makaronów, białych mięs i ryb. Kosztuje jedyne 34 zł.

 

 

Butelka białego wina PosipPosip to białe wino o słomkowym kolorze. Produkowane z winogron rosnących na wyspie Kordula oraz w innych miejscach Dalmacji Środkowej i Południowej. Zawiera aromat suchych fig i moreli. Zawartość alkoholu wynosi 13 do 14,5%. Koszt butelki wynosi ok. 70 zł.

 

 

Vugava - butelka białego, chorwackiego winaVugava to wino, które ma przyjemny zapach. Jest tworzone z owoców rosnących na wyspie Vis. Ma złotawy kolor. Jest pełne słodyczy. Jest idealne w upalne dni. Najlepiej podawać go do dań z ryb i innych morskich owoców.  Najlepsi wytwórcy to winnice Lipanovic i Roki’s. Koszt butelki 0,75 l wynosi ok. 60 zł.

 

 

Butelka wina białego BogdanusaBogdanusa to białe, wytrawne wino. Wyprodukowane na Hvarze. Ma harmonijny, świeży smak. Należy go podawać w upalne dni. Spożywa się je głównie w święta religijne ze względu na jego nazwę. Serwuje się go głownie z rybami i białymi mięsami, które są wysokiej jakości. Zawiera 10,8 % alkoholu. Należy ono do win lekkich. Pochodzi z 2011 roku. Czuć w nim kwasowość i pestki.

 

 

Butelka białego wina GrasevinaGraševina to białe wino. Produkuje się je w Slawonii. Ma zielono-żółtawy kolor i  owocowo – kwiatowy aromat. Najlepiej smakuje schłodzona do temperatury 10 C. Podawana jest do makaronu, białego mięsa i dań z ryb. Wino kosztuje 24 zł za 0,75 l butelkę.

 

 

Vrbnicka Zlahtina - butelka białego winaVrbnička Žlahtina to białe winoProdukowane jest z autochtonicznej odmiany žlahtina biała. Uprawia się ją  na Vrbničkom polju na wyspie KrK. Wino jest dość lekkie i odświeżające. Ma owocowo-kwiatowy aromat. Smakuje z owczym serem, rybami, makaronem, sosami i daniami z białego mięsa. Pochodzi z 2014 roku.

 

 

Butelka wina białego ValometValomet to rodzaj szampana. Charakteryzuje się unikalnym sposobem dojrzewania. Jego odmiana to žlahtina biała. Jest pierwszym śródziemnomorskim rodzajem wina musującego. Butelki spuszczane są na morskie dno i leżą tam przez kilka miesięcy. Butelka jest we wzorach muszli i koralowców. Nie zawiera żadnego cukru. Jego koszt to 200 euro za butelkę.

 

 

Butelka białego wina Malvazja z IstriiMalvazja z Istrii występuje zazwyczaj w białej odmianie. Wino z półwyspu Istria. Jest to wytrawny rodzaj wina. W smaku dominują jabłka, gruszki, śliwki. Zawiera 12% alkoholu. Pochodzi z 2017 roku. Cena ok. 70 zł.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz