Najlepsze wina Europy

Najlepsze wina Europy

Każdy z nas był kiedyś na przyjęciu, na którym podawano szampana. Ale czy to na pewno był szampan? Taka nazwa przysługuje bowiem jedynie szczególnemu rodzajowi białego wina musującego z Szampanii, regionu Francji. Z dobrych win słynie również Portugalia, która może pochwalić się przede wszystkim wzmacnianym Porto, z nutą wanilii i dębowym aromatem. Bardzo dużo europejskich winnic znajduje się też w Hiszpanii. Tam możemy skosztować między innymi wyśmienitszy win z regionu La Rioja lub sławnego w Katalonii, musującego wina Cava. Ciekawostką jest równie Sangria – alkoholowy napój na bazie wina z owocami i lodem. Nie naliczy zapominać też o kraju, w którym wino jest nieodłącznym elementem codziennego życia i najstarszych tradycji. Chodzi oczywiście o Włochy i sycylijską Marsalę, toskańskie Chianti, orzechowe Orivieto Classico, czy Rosso Conero Riserva. Nie można ograniczać się jednak tylko do paru sławnych, ale oklepanych regionów.

Chorwacja – kraj wina

Wiele państw ma do zaoferowania równie dobre, a nawet lepsze i ciekawsze trunki. Możemy się tego nie spodziewać, ale jednym z takich obszarów jest Chorwacja, której warunki klimatyczne szczególnie sprzyjają hodowli niespotykanych w innych częściach świata szczepów winogron. W roku 2016 Chorwacja została ogłoszona jednym z 10. najlepszych światowych winnych regionów do zwiedzenia według czytelników USA TODAY i portalu 10Best. W tym samym roku zdobyła ponad 60 medali Decanter World Wine Awards.

Najpopularniejsze chorwackie wina

Szczególnie popularny jest Prošek (nie mylić z prosecco) – tradycyjne, słodkie wino deserowe, pochodzące głównie z Dalmacji, o dosyć wysokiej zawartości alkoholu. Najbardziej znany region winiarski Chorwacji znajduje się na Półwyspie Pelješac i jest to Dingač. Z winogron rosnących tylko na tym obszarze produkuje się wino o tej samej nazwie. Należy ono do 10 najlepszych win na świecie. Ciekawym szczepem jest również Tribidrag (również Crljenak Kaštelanski lub Pribidrag), który przewędrował do Stanów Zjednoczonych i znany jest tam pod nazwą Zinfandel – produkuje się z niego znaczną część dobrych, kalifornijskich win. W Chorwacji wytwarza się z niego mocne, czerwone wino z nutami jagód i pieprzu. Większości z nas Chorwacja kojarzy się jedynie z rakiją, ale podczas następnej wycieczki na Bałkany należy koniecznie pamiętać również o degustacji win!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz