Jak dobrać idealne wino do posiłku?

Warto dobierać wino do jedzenia czy może jedzenie do wina? Jakie wino pasuje do obiadu, a jakie do przystawki czy deseru? Dlaczego tak ważny jest odpowiedni dobór wina do potrawy?

Smażony krwisty stek i słodki krem brulee na pewno wymagają innych rodzajów wina! Powszechnie wiadomo, iż do obiadu podaje się wina wytrawne, a do deserów słodkie. Jednak ta zasada jest nie tylko zbyt łatwa, lecz także nie wystarczająca. Przecież wina są białe, różowe, czerwone, musujące oraz wzmacniające. Jakie wino będzie najlepsze do danej potrawy? Dlaczego warto dobierać wino do potrawy?

Wina – prawidłowy podział

Wiele osób dzieli wina tylko na białe, różowe oraz czerwone- słodkie, półsłodkie, wytrawne i półwytrawne. Jednak jest to niezwykle uproszczony, a zarazem popularny podział. Aby dobrać odpowiednie wino do potrawy należy brać pod uwagę nie tylko barwę wina, lecz także inne cechy. Do głównych rodzajów wina zalicza się:

  • białe świeże rześkie– posiada cytrusowy aromat, idealne dopełnienie lekkostrawnych potraw;
  • białe aromatyczne– cechuje się ziołowym aromatem i kwiatowym zapachem, wzbogaca smak mdłych potraw;
  • białe pełne, bogate– idealnie pasuje do potraw do których tradycyjnie serwuje się lekkie czerwone wina;
  • białe słodkie deserowe– doskonałe jako dodatek do deserów;
  • musujące białe i różowe– świetne na elegancką kolację, pasuje raczej do przystawek;
  • różowe– wino na granicy białego i czerwonego;
  • czerwone świeże, lekkie– wzmacnia smak dań;
  • czerwone dobrze zbudowane– idealne dla miłośników klasycznego smaku, znakomicie pasuje do pikantnych, niezbyt ciężkich posiłków;
  • czerwone mocne, pikantne– intensywny smak i wysoki poziom alkoholu, pasuje do intensywnych i pikantnych potraw;
  • wina wzmacniane– wino wzmacniane dodatkiem likieru;

Wino do ryby – jakie najlepsze?

Jeszcze do nie dawna panowało przekonanie, iż do ryb należy podawać tylko białe wino, a do mięs czerwone. Od jakiegoś czasu ta zasada nie jest już taka sztywna i do ryby można podać czerwone wino. Jednak jak dobrać odpowiednie wino do ryby?

  • do ryb delikatnych (np: dorada, branzino, dorsz) pasuje delikatne i lekkie- białe świeże rześkie bądź białe aromatyczne;
  • do ryb tłustych i wyrazistych (np: łosoś, tuńczyk) jest idealne wino białe pełne bogate lub czerwone dobrze zbudowane;
  • do ryb surowych (np: sushi czy carpaccio rybne) świetnym wyborem jest wino białe aromatyczne;
  • do ryb pieczonych najlepsze będzie wino białe pełne;
  • do ryb grillowanych należy podać wino różowe;

Jakie wino do drobiu?

Do dań obiadowych z drobiu najlepsze będzie wino wytrawne. Jednak należy pamiętać, iż do dań z drobiu pasują tylko lekkie białe i czerwone wina. Przy wyborze odpowiedniego wina jest ważny rodzaj drobiu oraz sposób przygotowania:

  • do pieczonego oraz grillowanego kurczaka najlepsze będzie białe lekkie wino;
  • do smażonego kurczaka idealnym dopełnieniem będzie białe aromatyczne wino;
  • do kaczki najlepiej serwować czerwone lekkie wino;
  • do dań z gęsi najlepsze będą młode wytrawne wina;
  • dania z indyka najlepiej współgrają z czerwonym dobrze zbudowanym winem;

Czerwone mięso, to tylko czerwone wino?

Dania z czerwonego mięsa mogą być podawane z różnymi winami, należy je dopasować do gatunku mięsa oraz sposobu przyrządzenia:

  • do duszonej wołowiny w gęstym sosie najlepszym wyborem będzie wino czerwone dobrze zbudowane bądź wzmacniane;
  • do grillowanej wołowiny i dziczyzny najlepiej sprawdzą się wina czerwone mocne oraz czerwone pikantne;
  • do jagnięciny i cielęciny warto zaserwować lekkie wino czerwone bądź różowe;
  • do wieprzowiny świetnym rozwiązaniem będzie aromatyczne wino białe;

Wino do makaronu – jak wybrać najlepsze?

Podczas wyboru wina do makaronu należy zwrócić uwagę- z czym jest serwowany makaron. Do makaronów serwowanych jako dania obiadowe pasują najlepiej wina wytrawneczerwone wino do czerwonych sosów (makaron z mięsem), a białe do białych sosów (makaron z owocami morza czy warzywami).

Wino do deseru – czy najlepsze będzie białe?

Do deseru należy zawsze podać inne wino niż było podane do obiadu! Do deserów zazwyczaj serwuje się wina słodkie bądź półsłodkie. Należy jednak pamiętać, aby wino podawane do deseru było tak samo słodkie jak deser, aby wino nie sprawiało zbyt kwaśnego smaku.

Współczesne zasady dobierania wina do potrawy nie są w żaden sposób sztywne, a wręcz przeciwnie można wino dobierać do głównego składnika w danej potrawie. Jednak nie można podczas wyboru wina do potrawy zapominać o własnych preferencjach oraz o ogólnych zasadach doboru wina (powinno współgrać i podkreślać smak potrawy).

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz